CLE1960 - Instagram å jag liksom!

måndag 21 november 2011

De där med namn...

Lika mycket som jag gillar att bli överraskad och få mina förutfattade meningar totalsågade, kapade vid fotknölarna och känna att saker och ting inte alltid är som man tror så älskar jag när mina inpräntade och redan fastslagna fördomar bli besannade.
Yes right!
Orden ’Vad var det jag sa’ känns ibland lite extra skönt att kläcka.Fast nästan ännu schysstare är att inte behöva säga dem utan bara njuta segerns tysta sötma när man får sina åsikter och tankar bekräftade.
Läste för ett tag sedan om en undersökning man gjort på Handelshögskolan.Den handlade om namn.Och inte vilka namn som helst utan det faktum att pojkar med y-namn oftare hamnar i kriminalitet.
Män som heter Conny, Ronny, Benny, Jerry eller Sonny i förnamn tycks löpa något större risk att hamna i fängelse och de bor också oftare i bostadsområden som har låg status.
’Vi fann ett samband mellan att ha ett så kallat y-namn och att befinna sig i Kriminalvårdens förvar, i fängelse eller samhällstjänst. Men vi har inte kommit fram till varför.’I studien undersöker de den utbredda föreställningen att vissa förnamn hänger samman med brottslighet och låg så kallad socioekonomisk status, det vill säga att de som bär dessa namn tjänar mindre än andra och oftare bor i sämre bostadsområden.
Jämfört med de vanligaste svenska namnen – som Lars, Mikael, Per och Stefan – löper personer med y-förnamn två och en halv gång så hög risk att förekomma i Kriminalvårdens register. Allt enligt den nya studien. Dessutom finns ett statistiskt samband mellan en stor andel y-namn i en kommun och en rad negativa socioekonomiska faktorer.
Han säger att en sannolik förklaring till att personer som heter exempelvis Conny och Benny något oftare hamnar i kriminalitet kan vara socioekonomiska bakgrundsfaktorer – det vill säga att föräldrarna har en lägre utbildningsnivå, lägre lön och mindre förmögenhet samt oftare är sjuka eller arbetslösa.
Y-namn är en vanlig benämning på engelsksklingande, manliga förnamn som slutar på y. Namnen var populära i Sverige under årtiondena före och efter andra världskriget. När namnen fortfarande var vanliga hos skolbarn associerade lärarna dem ofta med ”busungar”.
Tell me more.
Liksom.Jösses behöva ha en studie för detta redan klarlagda fakta.
Å så säger man att namn inte är så viktiga.Tjåröbellabingbong va…
Namn: CarinaPopularitet: 1960-taletUrsprung: Kom till Sverige i slutet av 1800- taletCoolhetsstatus: Rasar utför på topplistanOmdöme: Från det latinska ordet carus som betyder "kär", i Italien betyder det söt./Carina

11 kommentarer:

  1. Aj då, vad tänkte jag på när jag döpte grabbarna till Sebastiany o Emanuely? ;-)


    Kraaaaaaaam

    PS. Törs knappt säga det men han hade inte tid att fixa skiva i helgen heller men hävdar bestämt att den ska ligga i er brevlåda nästa måndag. Om det är någon tröst så fick inte jag heller allt på min lista till honom gjort. DS.

    SvaraRadera
  2. Tänk om jag skulle länka det här på fejan :-o Skulle nog bli utslängd av min norrländska släkt. För där finns massor av ungar, eller ja inte ungar längre, de föddes ju på 60-talet, som inte heter Benny, Jonny, Conny och Sonny...
    Jäkligt busiga på den tiden, lite lugnare i dag.... vad jag vet.... nu drar jag in en norrländsk suck sch...
    *Flisan :)

    SvaraRadera
  3. Det var en intressant undersökning. Något som jag bara trott förut, men nu hinns det alltså belägg för det.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  4. Du borde läsa Freakonomics! Massa roliga statistiker som dessutom får en förklaring.

    Ha en fin kväll kära söta :-)

    Kram

    SvaraRadera
  5. Kan bekräfta att några av mina klassisar från då det begav sig suttit i finkan :o) Hippien fick åka tillbaka för det där samvetet vrålade för högt.......

    SvaraRadera
  6. Herregud jag tänker en massa men skriver hälften...av dem som hette Benny osv menar jag ju

    SvaraRadera
  7. Haha! Då måste ju kriminaliteten minska nu då, det är väl knappt ingen som döper sina ungar till dom namnen nu! Kram

    SvaraRadera
  8. Businesswoman... snygg dress

    SvaraRadera
  9. Sent in här, men det är ju ett spännande ämne! Visst stämmer det med min erfarenhet från skoltiden också....och av min svärmor som jobbat som speciallärare har jag också hört att "obs-klasserna" ofta befolkades av personer med y-namn.
    Hihi, din teori är ju intressant Linda, men kan tyvärr meddela att det finns andra namn som ersatt dessa...(några av dem slutar på -in och flera har irländskt ursprung...)

    SvaraRadera
  10. Kikar bara in lite och önskar en mysig helg till Trollflickan och familjen!



    Stoooor kram från Gammelbo!

    SvaraRadera
  11. Det där har jag läst flera studier på och alla har visat det du skriver om. Har också läst liknande studier om föräldrar till barn som heter amerikanska skådisnamn i stil med Kevin, Melissa. Ska tydligen ofta vara lågutbilda föräldrar som är uppväxta med förebilder i såpor. Lite samma sak tydligen med barn som lägger in -z eller -h i sina barns namn; Lizette, Lindah. Högutbildade föräldrar ska ha en tendens att döpa sina barn till svenska författarnamn och adels/kunganamn som Astrid, Erik. När man kikar i sin omgivning tycker iaf jag att det stämmer rätt bra!

    SvaraRadera