CLE1960 - Instagram å jag liksom!

söndag 13 mars 2016

Fredagsmail var namnet

Ibland tryter inspirationskällan.
Ibland så pass mycket så att jag är tvungen att ta fram gamla alster för att kunna uppdatera mig till nya.
Satt och skannade av gamla goa inlägg och hittade detta med namn.
Ingen dum idé tänkte jag.

Lika mycket som jag gillar att bli överraskad och få mina förutfattade meningar totalsågade, kapade vid fotknölarna och känna att saker och ting inte alltid är som man tror så älskar jag när mina inpräntade och redan fastslagna fördomar bli besannade.
Yes right!
Orden ’Vad var det jag sa’ känns ibland lite extra skönt att höra.Fast nästan ännu schysstare är att inte behöva säga dem utan bara njuta segerns tysta sötma när man får sina åsikter och tankar bekräftade och besannade.
Läste för ett tag sedan om en undersökning man gjort på Handelshögskolan.Den handlade om namn.Och inte vilka namn som helst utan det faktum att pojkar med y-namn oftare hamnar i kriminalitet än till exempel Erik, Carl och Johan.
Män som heter Conny, Ronny, Benny, Jerry eller Sonny i förnamn tycks löpa större risk att hamna i fängelse och de bor också oftare i bostadsområden som har låg status.
’Vi fann ett samband mellan att ha ett så kallat y-namn och att befinna sig i Kriminalvårdens förvar, i fängelse eller samhällstjänst. Men vi har inte kommit fram till varför.’I studien undersöker de den utbredda föreställningen att vissa förnamn hänger samman med brottslighet och låg så kallad socioekonomisk status, det vill säga att de som bär dessa namn tjänar mindre än andra och oftare bor i sämre bostadsområden.
Jämfört med de vanligaste svenska namnen – som Lars, Mikael, Per och Stefan – löper personer med y-förnamn två och en halv gång så hög risk att förekomma i Kriminalvårdens register. Allt enligt den nya studien. Dessutom finns ett statistiskt samband mellan en stor andel y-namn i en kommun och en rad negativa socioekonomiska faktorer.
Den vice mannen som gjort studien säger också att en sannolik förklaring till att personer som heter exempelvis Conny, Sonny och Benny något oftare hamnar i kriminalitet kan vara socioekonomiska bakgrundsfaktorer – det vill säga att föräldrarna har en lägre utbildningsnivå, lägre lön och mindre förmögenhet samt oftare är sjuka eller arbetslösa.
Y-namn är en vanlig benämning på engelskklingande, manliga förnamn som slutar på y. Namnen var populära i Sverige under årtiondena före och efter andra världskriget. När namnen fortfarande var vanliga hos skolbarn associerade lärarna dem ofta med ”busungar”.

Tell me more.
 Liksom.

Jösses behöva ha en stor studie för detta redan klarlagda fakta.
Vi som växte upp i förorten på 60-talet vet redan att busungarna i klassen hette Ronny, Conny å Sonny.
Å så säger man att namn inte är så viktiga.
Tjåröbellabingbong va…
Namn: Carina
Popularitet1960-talet
Ursprung: Kom till Sverige i slutet av 1800- talet
Coolhetsstatus: Rasar utför på topplistan
Omdöme: Från det latinska ordet carus som betyder "kär", i Italien betyder det söt.
Nöjdhetsgrad: Zero - det är ett allmänt känt faktum att jag helst hetat något unikt, exklusivt och ovanligt.
/Carina
Den rätt triste


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar